Organski certifikat

Organski certifikat
Organski certifikat

Domestica imanje na putu organske certifikacije

Centar za ekonomski i ruralni razvoj – CERD započeo je sa aktivnostima organske certifikacije proizvodnje povrća u sklopu projekta „Domestica – inovativni poslovni model“. Certifikacijom su obuhvaćene proizvodne površine u Laktašima i Gračanici, dok proces certifikacije sprovodi Organska kontrola iz Sarajeva.

Riječ je o proizvodnji povrća u zaštićenim uslovima, koja je organizovana od strane CERD-a i ZZ Gračanka.

Proizvodnja se organizuje na 650 m2 plastenika u Laktašima, te 500 m2 plastenika u Gračanici. Povrće se proizvodi u skladu sa principima organske proizvodnje, a gajene kulture su paprika, paradajz, crveni luk, krastavac, šeri paradajz, mrkva, tikvice i još neke druge kulture. Sistem gajenja našeg povrća bazira se na konceptu združenih zasada i usjeva, uz primjenu agrotehničkih mjera dozvoljenih u organskoj proizvodnji.

Distribucija povrća organizuje se po sistemu direktne prodaje krajnjim kupcima, uz mogućnost dostave na kućni prag. Takođe, povrće se plasira i uz posredstvo nekoliko marketa koji prodaju zdravu hranu.

Projekat „Domestica – inovativni poslovni model“ kofinansira Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj – EU ProLocal kojeg implementira GIZ. Ukupna vrijednost projekta je 234.062,00 KM. Iznos donatorskih sredstava u ovom projektu je 187.062,00 KM.

Pretplatite

se na naš newsletter