O nama

CERD-ov tim čini 10 stučnjaka, mladih ljudi, koji se u svom radu rukovode principima održivog ruralnog razvoja.

Zahvaljujući prvenstveno svom osoblju, CERD ostvaruje svoju misiju i viziju: moderna sela, koja nude mogućnost pokretanja biznisa, zapošljavanja, koja imaju dobru infrastrukturu, uslove za sadržajan društveni život – dakle sela u kojima ne samo da mladi ostaju, već i sela u koja dolaze da žive i rade i ljudi iz urbanih područja.

Vođen ovom vizijom, CERD ima namjeru da svoje sjedište premjesti u ruralnu sredinu, selo Krnete kod Laktaša, gdje se trenutno izvode radovi na rekonstrukciji objekta stare škole u kome će CERD biti smješten.

 

CERD je podržao više od 2.000 korisnika u preko 20 opština u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, sprovodeći 27 projekata. U pitanju su značajni projekti, finansirani od strane donatora poput USAID-a, Evropske komisije, UN Women, Evropskog fonda za Balkan, itd.

 

Fokusirani smo na svoga krajnjeg korisnika, koji živi od svog rada i koji želi da stvori vrijednost koja će se prenijeti i na buduće generacije. Stoga CERD radi i sa drugim organizacijama koje djeluju u ruralnim sredinama. Na taj način, stvara se mreža različitih sudionika i stvara se sinergija među njima, a sve u cilju efikasnijeg iskorištavanja resursa i postizanja boljih rezultata, prenosa dobrih iskustava i praksi iz Evropske unije i podrške u dostizanju standarda koji su aktuelni u EU.

Sve što radimo, usmjereno je ka ruralnom stanovništvu i ka revitalizaciji života na selu. Naš je moto „RURALNO JE IN!“ kojim poručujemo da sela imaju mnogo potencijala koje treba da iskoristimo.

 

MISIJA

 

Centar za ekonomski i ruralni razvoj podstiče održivi razvoj i unapređenje kvaliteta života u ruralnim sredinama na osnovu saradnje i partnerstva i kroz aktivnosti koje razvijaju poljoprivredu i druge vidove ruralne ekonomije, izgrađuju društvene odnose i obezbjeđuju neophodne usluge seoskom stanovništvu uz očuvanje životne sredine, prirodnih resursa i kulturno-istorijskog nasljeđa ruralne Bosne i Hercegovine.

 

VIZIJA

 

Centar za ekonomski i ruralni razvoj je simbol ruralnog i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine.

 

CILJEVI

 

1. Jačanje ruralne ekonomije i povećanje zaposlenosti u ruralnim sredinama;
2. Poboljšanje uslova života, razvoj osnovnih društvenih odnosa, funkcija i procesa na selu i očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa ruralnih područja;
3. Očuvanje i zaštita životne sredine i
4. Institucionalno i organizaciono jačanje CERD-a.

Pretplatite

se na naš newsletter