Trkulja najbolji kosac

Trkulja najbolji kosac
Trkulja najbolji kosac

Miloš Trkulja najbolji kosac “Prve kose Grmeča”

Miloš Trkulja proglašen je za najboljeg kosca u kategoriji seniora na 10. međunarodnoj manifestaciji “Prva kosa Grmeča”, održanoj u Smoljani kod Bosanskog Petrovca. U ovoj kategoriji drugo i treće mjesto osvojili su Mirko Kecman i Mario Trljević, dok su u disciplini veterana najbolji bili Đuro Kerkez, Sreto Kecman i Rajko Mrđa. U kategoriji juniora najbolji su bili Ivan Jelovac, Dragan Jokić i Nikola Damjanović, dok su u kategoriji pionira prva tri mjesta osvojili Nemanja Kecman, Miroslav Marjanović i Stefan Vasić. U kategoriji ekipnog košenja najbolje ekipe bile su Rajac iz Srbije, zatim Mrkonjić Grad i Smoljan.
Predstavnik Centra za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac Dušica Ćulibrk rekla je da ova manifestacija, koja je okupila oko 50 učesnika, njeguje kosidbu kao vrstu folklora, te promoviše način života Krajišnika.
– Biti dobar kosac oduvijek je u krajiškom dijelu BiH bila stvar prestiža, a imati dobrog kosca bio je ponos svake kuće, tako da se u kosidbu išlo pjevajući. Samo najbolji među njima bio je kosidbaša, onaj koji je predvodio kosce – rekla je Ćulibrkova. Greg Monroe Jersey Ona je rekla da je ove godine održana revijalna kosidba pod motom “Otkos mira i tolerancije” koja je trebalo da pokaže da je Bosanski Petrovac u stvari “BiH u malom”, gdje različitost predstavlja most zajedničkog puta ka Evropi.
“Prva kosa Grmeča” održana je u okviru višednevne manifestacije “Dani kulture” koju organizuju opština Bosanski Petrovac, Mjesna zajednica Smoljan, Centar za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac i Udruženje građana “Ruralni razvoj” Drinić, sa ciljem promocije kulture, običaja i tradicije ovog kraja.

Pretplatite

se na naš newsletter