Poljoprivreda treba mlade ljude

Poljoprivreda treba mlade ljude
Poljoprivreda treba mlade ljude

Priča o iskustvu Edina Agića koji je našao zaposlenje u okviru aktivnosti USAID/Sweden FARMA II Projekta, koja je sprovedena od strane CERD-a
Poljoprivreda treba mlade ljude

Vrijeme je upisa na fakultete, a poljoprivredni sektor u Bosni i Hercegovini je u konstantnoj potrebi za mladim i obrazovanim kadrovima koji će unijeti inovacije, promjene i brže prihvatati moderne prakse. Sa mladim ljudima iz cijele zemlje, razgovarali smo o iskustvima obavljanja stručne prakse u lokalnim kompanijama i poljoprivrednim zadrugama. Naši sagovornici su završili ili privode kraju studije na veterinarskom ili poljoprivrednom fakultetu, a nakon obavljene prakse neki su dobili i prvi posao.

Susrećemo se sa Edinom Agićem. Edin je diplomirani inženjer poljoprivrede, te je u okviru podrške studentima i mladim inžinjerima za obavljanje stručne prakse koja je implementirana uz potporu USAID/Sweden FARMA II projekta, stekao priliku da se usavršava i radi u kompaniji “Fruit Prom” d.o.o. iz Koraja. Nakon realizovane prakse, “Fruit Prom” je Edinu ponudio nastavak saradnje i zaposlenje. On je samo jedna od mnogih priča o zajedničkoj koristi koju su imali praktikanti i kompanije učesnice u ovim aktivnostima. Poslodavci poručuju da je izuzetno važno da se osiguraju prilike mladim ljudima da kroz praksu savladaju zanimanja za koja već posjeduju teorijska znanja.

“Kroz svoju praksu sam imao priliku raditi na istraživanju tržišta, plasmanu robe, sarađivati sa kooperantima, doprinijeti njihovoj edukaciji i organizovanju redovnih mjera i aktivnosti na poljoprivrednim površinama. Uz stečenu praksu, prošao sam dva dodatna seminara u Sarajevu i Beogradu o uzgoju jagodastog voća. Ovo iskustvo govori da mladi mogu biti pokretači uvođenja novih tehnologija, praksi i standarda u bosanskohercegovačkoj poljoprivredi”, dodaje Edin.

Aktivnosti obavljanja stručne prakse USAID/Sweden FARMA II Projekat provodi u saradnji sa Centrom za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) iz Laktaša.

“Aktivnost organizovanja stručne prakse za studente završnih godina i/ili diplomirane inženjere iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja je po našem mišljenu bila jedna od najuspješnijih aktivnosti koju smo implementirali u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II Projektom. Prije svega, riječ je o aktivnosti koja je u konačnom rezultirala sa nekoliko zaposlenja mladih stručnjaka, što je svakako uspjeh s obzirom na trendove zapošljavanja koji su trenutno aktuelni u Bosni i Hercegovini. Sa druge strane, aktivnost je doprinijela tome da svi praktikanti steknu vrijedna znanja i vještine iz konkretnih oblasti za koje su se školovali, te da svojim radom, zalaganjem i trudom doprinesu unapređenju poslovanja firmi domaćina i organizatora stručne prakse. Ovo je obostrano dobitna kombinacija, koja će u budućnosti sigurno obezbijediti kvalitetniji rast i razvoj firmi organizatora prakse, kao i lakše zaposlenje i rad u struci mladih stručnjaka”, ističe Bojan Ćikić, projektni koordinator u CERD-u.

“Za mlade ljude, koji su vrijedni, pošteni i željni znanja i učenja u BiH će mjesta uvijek biti. Poljoprivreda je težak i odgovoran posao, ali i istovremeno jedan od najvažnijih poslova koje možemo raditi”, kaže nam Armin Terzić, direktor kompanije “Fruit Prom” sa početka ove priče. Njegovo povjerenje u novu generaciju na kraju se pokazalo kao dobra i pametna ‘investicija’.

Izvor: farmabih.ba

Pretplatite

se na naš newsletter