Ratari nezadovoljni žetvom

Ratari nezadovoljni žetvom
Ratari nezadovoljni žetvom

The beautiful wheat field with clean perspective

Brčanski ratari u problemima
Nezadovoljni ovogodišnjom žetvom

Na području distrikta Brčko u toku je žetva strnih žita. Najbolje su prošli oni koji su posao obavili prije kiše. Ove, kao i prethodnih godina, pod strnim kulturama je oko 3.000 hektara.
Mladen Pejin iz Brčkog, još je u žitnom polju. Pod pšenicom i zobi zasijao je 102 hekatra. Prinos pšenice je od 6-8 tona, po hekataru što je, kaže, dobro, ali je loš kvalitet zrna.
– Prvo smo u maju imali jedan toplotni udar koji je dosta smanjio kvalitet zrna, jer je ono počelo naglo da zrije. Sad imamo kišni period koji ne dozvoljava da izvodimo žetvu. Svaka dodatna kiša smanjuje kvalitet zrna, a hektolitar opada. Takvu pšenicu će biti teško plasirati – kaže Pejin.
Drago Novaković iz Brezova Polja Sela već je požeo svoja polja pod strnim žitima. On kaže da su prinosi na području Brčkog i u istočnom dijelu od 350 do 450 kg po hektaru.
I u resornom odjeljenju distrikta Brčko navode da su kiše uticale na umanjene prinose strnih žita. Međutim, kažu da to neće uticati na redovnu dinamiku isplate poljoprivrednih podsticaja za koje je ove godine namijenjeno devet miliona maraka.
– Podsticajne mjere pomažu proizvođačima. On se isplaćuje redovno u odnosu na region, tako da su svi proizvođači obeštećeni u tom pogledu i podsticaje će naplatiti redovnim putem- rekao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu distirkta Brčko.
Većina brčanskih ratara nije zadovoljna ovogodišnjom žetvom. Ali ni otkupnom cijenom, ističu da se za 100 kilograma pšenice, može kupiti tek 10 litara nafte.

Izvor: RTRS

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pretplatite

se na naš newsletter