Poziv za Biznis kliniku

Poziv za Biznis kliniku
Poziv za Biznis kliniku

Poziv za Biznis kliniku u agro-biznisu

Za poljoprivredne subjekte iz oblasti poljoprivrede, prehrambrene industrije i ostalih djelatnosti vezanih za agrobiznis za učešće u programu biznis klinike
Uvod

USAID/Sweden Projekat razvoja tržišne poljoprivrede – FARMA II pokreće širok spektar aktivnosti koje imaju za cilj povećanje konkurentosti sektora agrobiznisa u Bosni i Hercegovini. Ova aktivnost, pod nazivom AgMENTOR centar podrške, omogućiće pristup kvalitetnim i raznovrsnim poslovnim uslugama koje će uticati na rast i razvoj poljoprivrednih proizvođača, njihovih udruženja i zadruga ali i malih i srednjih preduzeća i drugih poslovnih subjekata iz ruralnih područja. Pored pružanja planiranih usluga, AgMENTOR centar predstavljaće „one stop-shop“ odnosno multifunkcionalnu lokaciju u kojoj će ruralni akteri imati podršku za unapređenje poslovanja i dostupnost svih informacija vezanih za razvoj poslovnih inicijativa. Implementator aktivnosti AgMENTOR centra podrške za sjeverozapadnu Bosnu i Hercegovinu je Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD).

Opis aktivnosti

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) u saradnji sa Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona, poziva sva zainteresovana pravna lica, organizacije i preduzetnike iz opština sjeverozapadne Bosne i Hercegovine, a koja posluju ili obavljaju aktivnosti u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i ostalih djelatnosti vezanih za agrobiznis, da iskažu svoj interes za učešće u programu pod nazivom Biznis klinika.

Kako se odvija program Biznis klinike?
Program Biznis klinike podijeljen je u tri segmenta:
  • Učešće na Pripremnoj sesiji Biznis klinike
  • U toku pripremne sesije, učesnici koji su podnijeli prijavu za učešće u programu, imaće priliku da odslušaju korisne prezentacije od relevantnih eksperata iz oblasti koje su kroz prijavni obrazac nominovane od strane privrednih subjekata. Nakon toga, učesnici će u malim grupama, imati priliku da kroz interakciju uspostave kontakt sa ekspertima, iznesu svoje potrebe i/ili ideje za unapređenje poslovanja, te da od eksperata dobiju stručne savjete/informacije kako da unaprijede svoje poslovanje iz neke od ekspertskih oblasti. Nakon završetka Pripremne sesije, učesnici će izabrati jednu od ekspertskih oblasti za koju su zainteresovani za dalji rad i time će izvršiti nominaciju za učešće na individualnim sastancima, odnosno iniciraće učešće na Biznis klinici.

  • Održavanje Biznis klinike
  • Na osnovu izraženog interesa učesnika na Pripremnoj sesiji, ukupno 20 privrednih subjekata biće izabrano za učešće na Biznis klinici. Biznis klinika podrazumjeva individualni („jedan na jedan“) rad/konsultacije između privrednog subjekta i eksperta. Na individualnom sastanku, privredni subjekt treba da detaljno predstavi svoje poslovanje, probleme i ideje, a relevatni eksperti u toku rada, treba da se posvete privrednom subjektu i pruže savjetodavnu/stručnu podršku i sve informacije koje bi mogle da unaprijede poslovanja posmatranog subjekta.

  • Pružanje višednevne mentorske podrške/konsultacija za odabrane poljoprivredne subjekte
  • U finalnom dijelu aktivnosti, odabraće se najmanje tri poljoprivredna subjekta kojima će se dodatno, obezbijediti višednevno (maksimalno petodnevno) „jedan na jedan“ mentorstvo/konsultacije od strane angažovanih eksperata. U toku ovog procesa, ekspert će izvršiti skeniranje poslovanja odabranih subjekata i obezbjeđiti preporuke za unapređenje poslovnih aktivnosti u praksi. Rezultat ovog dijela aktivnosti, treba da bude izrada poslovnih ili marketing planova, izvoznih strategija, uspostavljanje šeme za uvođenje određenog standarda kvaliteta (HACCP, ISO, Global GAP, organska proizvodnja), primjena digitalnog marketinga u poslovanju, pripremljene preporuke za unapređenje vođenja ljudskih resursa, pripremljenje preporuke za unapređenje plasmana i snažniji nastup na tržištu itd. Pomenuti efekti treba da direktno doprinesu poboljšanju poslovnih rezultata skeniranih poljoprivrednih subjekata.

  • Način prijave
  • Zainteresovani poljoprivredni subjekti trebaju da popune kratak prijavni obrazac i da ga pošalju na adresu pkusk@bih.net.ba ili bojan.c@cerd.ba. Prijavni obrazac se sastoji iz dva dijela, prvog koji se odnosi na opšte informacije i drugog koji se odnosi na informacije vezane za prijavu na ovaj program.

    Popunjen prijavni obrazac je potrebno dostaviti najkasnije do 25.11.2017. godine na naznačene mail adrese.

    1. Dodatne informacije

    Bojan Ćikić

    Projektni koordinator

    Centar za ekonomski i ruralni razvoj – CERD

    78250 Laktaši

    www.cerd.ba

    Tel: 051 491 757 E-mail: bojan.c@cerd.ba

    Enes Ružnić

    Sekretar grupacije poljoprivrede i prehrambene industrije

    Privredna komora Unsko Sanskog kantona

    Trg Maršala Tita b.b. 77000 Bihać

    www.pkusk.com

    Tel: 037/316-350 E-mail: pkusk@bih.net.ba

    Opštine koje su uključene u aktivnost i koje ulaze u područje rada AgMENTOR centra podrške za Sjeverozapadnu BiH su:
    Velika Kladuša, Cazin, Bužim, Bihać, Bosanska Krupa, Krupa na Uni, Oštra Luka, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Jajce, Dobretići, Sanski Most, Ključ, Petrovac, Ribnik, Istočni Drvar, Mrkonjić Grad, Kupres RS, Šipovo, Jezero, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Laktaši, Gradiška, Srbac, Prijedor, Banja Luka, Kneževo, Kotor Varoš, Čelinac, Teslić, Prnjavor, Derventa, Doboj i Brod.

Pretplatite

se na naš newsletter