Obukom do trenera

Obukom do trenera
Obukom do trenera

Obukom do kvalifikovanih trenera

Predstavnici Mreže za ruralni razvoj, među kojima su i predstavnici Centra za ekonomski i ruralni razvoj, prolaze kroz obuku “Program izgradnje kapaciteta i tehničke pomoći sa ciljem zagovaranja i učinkovitog umrežavanja u BiH” koju organizuje Resursni centar “TACSO VESTA”. Obuke su počele u februaru, a trajaće do juna 2017. godine.

Cilj obuka je da učesnici ojačaju svoje kapacitete za upravljanje mrežom i za kreiranje što boljeg okruženja za plodotvoran rad svih članica, te u konačnici da se doprinese snažnijem uticaju mrežnog djelovanja na rješavanje problema koji su u fokusu mreže.

Kroz ovaj Program izgradnje kapaciteta, Mreža za ruralni razvoj u BiH, kao jedna od pet mreža koje učestvuju u programu, unaprijediće svoje kapacitete u upravljanju mrežom, te raditi na jačanju odgovornosti prema javnosti kroz pristup procjene uticaja i strateški dijalog.

Program će da obezbijedi odvijanje procesa strateškog pozicioniranja i implementacije za određeno pitanje zagovaranja kojim će se MRR u BiH baviti u narednom periodu i podržati ih u uspostavljanju sistema za mjerenje utjecaja vođenih aktivnosti.

Osim toga, kroz program će se mjeriti napredak svih mreža OCD u postizanju rezultata planiranih u njihovom procesu zagovaranja i uticaja na poboljšanje finansijskog, pravnog i strukturalnog okruženja za razvoja civilnog društva.

Na kraju realizacije programa, očekuje se da će Mreža za ruralni razvoj u BiH imati uspostavljen tim kvalifikovanih trenera/voditelja procesa, koji su sudjelovali na sva tri treninga: ”Liderstvo i upravljanje mrežom”, ”Procjena utjecaja” i ”Strateški dijalog o upravljanju mrežama i procjena utjecaja”.

Osim toga, obuka bi trebalo da obezbijedi kvalitetniju strukturu i mehanizme za saradnju sa donosiocima odluka koja će se uspostaviti kroz provođenje konkretnog zagovaračkog plana koji će biti realizovan kroz ovaj program.

Pretplatite

se na naš newsletter