Izvještaj o organskoj poljoprivredi za Bosnu i Hercegovinu

Izvještaj o organskoj poljoprivredi za Bosnu i Hercegovinu
Izvještaj o organskoj poljoprivredi za Bosnu i Hercegovinu

Objezbeđenje uslova i postavljanje osnove za proizvodnju kvalitetne i zdravstveno bezbjedne hrane je od izuzetnog značaja za svaku državu. Visok kvalitet i bezbjednost prehrambenih proizvoda mogu najbolje da se valorizuju primjenom sistema sertifikovane organske proizvodnje.

Izvještaj  o organskoj proizvodnji za Bosnu i Hercegovinu je izrađen u 2022. godini sa namjerom da pruži detaljne informacije o statusu organskog sektora u Bosni i Hercegovini i da definiše najvažnije preporuke za ubrzani razvoj ovog sektora u narednom periodu. Sprovođenjem navedenih preporuka, koje su definisane uz učešće zainteresovanih aktera u organskom sektoru, osigurao bi se ujednačen i ubrzan razvoj organske proizvodnje kao visokodohodovne grane poljoprivredne proizvodnje, a što bi poboljšalo položaj i tržišnu orijentisanost organskih proizvođača u Bosni i Hercegovini te bi istovremeno osiguralo zdravu i sigurnu hranu za domaće stanovništvo.

U cilju očuvanja zdravlja ljudi, razvoj i unapređenje sektora organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini nema alternativu pa je stoga potrebno usmjeriti sve raspoložive resurse prema boljoj uređenosti organskog sektora i boljoj organizaciji organske proizvodnje, povećanju investicija i većem udruživanju proizvođača i aktera u lance organske proizvodnje, razvoju boljeg poslovnog ambijenta za organske proizvođače, boljoj promociji organskih proizvoda i jačanju svijesti o benefitima konzumiranja organskih proizvoda.

Nadamo se da će i ovaj izvještaj koji je urađen uz učešće CERD-a dati svoj doprinos razvoju organske poljoprivrede i potaknuti sve relevantne aktere u Bosni i Hercegovini na proaktivno djelovanje u cilju razvoja organskog pokreta i organskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Kompletan izvještaj možete pogledati OVDJE.

 

Pretplatite

se na naš newsletter