KONFERENCIJA „EKOLOŠKI SISTEMI PROIZVODNJE – SARAĐUJUĆI SA PRIRODOM“

KONFERENCIJA „EKOLOŠKI SISTEMI PROIZVODNJE – SARAĐUJUĆI SA PRIRODOM“
KONFERENCIJA „EKOLOŠKI SISTEMI PROIZVODNJE – SARAĐUJUĆI SA PRIRODOM“

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) vas poziva da učestvujete na video-konferenciji „Ekološki sistemi proizvodnje – Sarađujući sa prirodom“, koja će se održati kroz 4 jednočasovne online sesije u periodu od 7. do 10. jula 2020. godine, putem ZOOM aplikacije sa početkom svake sesije u 15,00 časova. Učešće na Konferenciji je besplatno.

Na bazi višegodišnjeg iskustva u organizaciji edukativnih sadržaja iz oblasti organske poljoprivrede, a slijedeći novonastale trendove, CERD organizuje regionalnu online konferenciju uz učešće eminentnih predavača i vrhunskih poznavalaca iz različitih područja ekološke proizvodnje.

Konferencija će obraditi više tema iz ekoloških sistema proizvodnje posebno naglašavajući da jedino sarađujući sa prirodom ostvarujemo dugoročno održivu poljoprivredu koja omogućuje da se uz ostvarivanje prihoda osigura zaštita i očuvanje životne sredine. Osim organske poljoprivredne proizvodnje, konferencija će obraditi teme o biodinamičkoj poljoprivredi, permakulturi, bio vrtlarenju, starim sortama u organskoj poljoprivredi, organskom i Demeter certifikatu kao i mnoge druge teme. Međunarodni i regionalni karakter konferencije po pitanju predavača i učesnika će nam pružiti priliku da se dodatno upoznamo sa različitim iskustvima i ispitamo mogućnost regionalnog povezivanja na polju ekološke poljoprivrede.

Predavači na konferenciji

Predavači će biti vodeći eminentni stručnjaci i praktičari iz oblasti ekoloških sistema proizvodnje iz regiona.

Uvodni predavač je Prof. emeritus dr Branka Lazić, koja je započela svoj rad na polju organske proizvodnje prije 30 godina. Prof. emeritus dr Branka Lazić je pionir organske proizvodnje na našim prostorima, koja je u decenijama dugom radu ostavila nemjerljiv trag u razvoju organske poljoprivrede i njenoj promociji. Ono što dr Branku Lazić izdvaja od ostalih, osim njenog velikog stručnog i naučnog znanja, je njen neposredni odnos sa proizvođačima, a njena energija, koja još uvijek ne jenjava, prava je inspiracija svim njenim saradnicima.

Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine i Regionalni tjednik, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr, zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

mr. sc. Dijana Posavec, dipl.ing., ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca, Hrvatska koji je nacionalni centar za biodinamičku poljoprivredu Republike Hrvatske. Dijana kroz mnogobrojne edukacije i radionice promiče biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju kao sustav organske poljoprivrede koji prepoznaje biološke i kemijske vrijednosti tla i odnosi se prema farmi kao živom sistemu koji stvara zdravo živo tlo.

Prof. dr Vida Todorović, redovni profesor, Univerzitet u Banjoj Luci, Poljoprivredni fakultet. Autor i koautor je većeg broja radova u indeksiranim časopisima, i ima objevljen veliki broj radova u međunarodnim časopisima i sa međunarodnih skupova. Autor i koautor većeg broja monografija i naučnih knjiga. Povrtarstvo je uska specijalnost kojom se bavi. U okviru povrtarstva, duži niz godina se bavi očuvanjem genetičkih resursa i održivim sistemima poljoprivrede, prije svega organskom proizvodnjom.

Lena Jaggi Kosic, rođena u Švajcarskoj, a prije 20 godina je prateći ljubav došla u Bosnu i Hercegovinu u potrazi za životom u skladu sa prirodom. Sa mužem je izgradila permakulturno imanje Farma Transforma. Prije 3 godine su osnovali zadrugu koja je sad nosilac imanja. Diplomirana je dizajnerica  permakulture, magistar  teologije, učiteljica meditacije, transakcioni praktičar i teoretičar  i TRE provajder. Interesuje se za cjelovito zdravlje čovjeka i zemlje.

Nenad Novaković, dipl.ing. agronomije. Rođen je u Sarajevu gdje je završio Poljoprivredni fakultet, smjer voćarstvo i vinogradarstvo. Na Otvorenom univerzitetu u Subotici se 1994. godine zapošljava na mestu koordinatora razvoja Udruženja za prirodnu hranu TERRA’S. Od 2003 godine je direktor Organic Control Systema, organizacije koja se bavi kontrolom i sertifikacijom organske proizvodnje i proizvoda sa oznakama Geografskog porekla. U dosadašnjoj karijeri je održao veliki broj stručnih te je učestvovao u pripremi i realizaciji niza domaćih i međunarodnih stručnih i razvojnih projekata iz oblasti ekologije i organske poljoprivrede. Aktivno je učestvovao u izradi zakonskih propisa iz oblasti organske proizvodnje. Član je saveta za organsku poljoprivredu pri Minstarstvu poljoporivrede Srbije.

Sergio Stancich, rođen u Trstu ali od 2004. godine živi u Sloveniji (blizu granice s Italijom), gdje je sa ženom kupio manju farmu. Da bi oživjeli zemljište odmah su počeli raditi na biodinamični način. Trenutno imaju obrađenih približno 5 ha. Do certifikata Demeter su došli 2009. godine  Imaju cca 2 ha vinove loze (kraški teran), nešto povrća, voća, žitarica i takođe nešto životinja (svinje, ovce i kokoši..).  Pokrenuli su Agro turizam u kome prodaju svoje proizvode. Imanjem upravlja porodica (žena i sinovi). U prethodnom životnom periodu Sergio je bio preduzetnik i više godina radio kao bankar (predsjednik zadružne trščanske banke 10 godina). U 2015 odlučio je napustiti svjet i sistem u koji nije više vjerovao i počela je domaća istorija.. Trenutno predsjedava Demeter-om za  Sloveniju i započeo je savjetodavni rad na putu ka  biodinamici i certificiranju Demeter sertifikatom.

Termini održavanja i agenda konferencije

Konferencija „Ekološki sistemi proizvodnje – Sarađujući sa prirodom“ će se održati od 07. 07. do 10. 07. kroz 4 online sesija, a svaka sesija će trajati 60 minuta. Detaljnu agendu Konferencije možete pogledati u nastavku:

1. dan – utorak 07. 07. 2020. (trajanje 1 sat)

  • Pozdravna riječ organizatora i partnera
  • Predstavljanje učesnika (ukoliko bude tehnološki moguće)
  • Uvodna prezentacija: Šetnja organskom poljoprivredom – Prof. emeritus dr Branka Lazić iz Novog Sada, Srbija

2. dan – srijeda 08. 07. 2020. (trajanje 1 sat)

  • Biovrt – vrtlarenje u skladu s prirodom – Silvija Kolar Fodor, Udruga Biovrt, Čakovec, Hrvatska
  • Biodinamička poljoprivreda – inovativna poljoprivredna proizvodnja sa dodanom vrijednošću – sc. Dijana Posavec, dipl.ing., ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca, Hrvatska

3. dan – četvrtak 09. 07. 2020. (trajanje 1 sat)

  • Značaj organske poljoprivrede u očuvanju genetičkih resursa povrća – Prof. Dr Vida Todorović, Poljoprivredni fakultet Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Permakultura – Lena Jäggi Kosić, Farma Transforma, Laktaši, Bosna i Hercegovina

 4. dan – petak 10. 07. 2020. (trajanje 1 sat)

  • Poljoprivredne kontraverze – Nenad Novaković, Organic Control System, Subotica, Srbija
  • Demeter certifikat – Sergio Stancich, Predsjednik Demeter Slovenija, Komen, Slovenija

Kome je namjenjena konferencija?

Ova konferencija je namijenjena svima onima koji osjećaju da je kroz život potrebno prolaziti SARAĐUJUĆI SA PRIRODOM. Konferencija je usmjerene podjednako i prema potrošačima koji žele da koriste zdravu organsku hranu i prema proizvođačima koji žele da se bave organskom poljoprivredom, a posebno mlađim generacijama. Takođe, Konferencija je namijenjena je i poklonicima organskog baštovanstva koji žele da proizvode zdravu i kvalitetnu hranu za svoje potrebe.

Pozivamo i sve one koji su orijentisani i posvećeni očuvanju životne sredine, opštem zdravlju kao i širenju svijesti o neophodnosti ekološkog pristupa u životu da nam se pridruže na Konferenciji.

Zašto učestvovati?

Učešćem na ovoj jedinstvenoj regionalnoj konferenciji svi učesnici će imati rijetku priliku da na jednom mjestu saznaju mnogo toga o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji i drugim ekološkim sistemima proizvodnje. Konferencija će takođe biti prilika za regionalno umrežavanja i povezivanja sa organizacijama i ljudima koji su vođeni istim vrijednostima i koji su sličnog životnog usmjerenja.

Prijava za Konferenciju

Prijavni obrazac možete popuniti OVDJE. Za sve dodatne informacije, možete nam se obratiti na telefon 065/996-996, putem mail-a na office@cerd.ba ili putem CERD-ove ili Domestica Facebook stranice, slanjem upita u inbox.

Konferencija pod nazivom „EKOLOŠKI SISTEMI PROIZVODNJE – SARAĐUJUĆI SA PRIRODOM“  je podržana od strane švedske organizacije We Effect i od strane vlade švajcarske kroz Projekat Market Makers.

Pretplatite

se na naš newsletter