Manjak ambalaže za voće

Manjak ambalaže za voće
Manjak ambalaže za voće

Potkozarski voćari u problemima
Plodovi propadaju zbog manjka ambalaže

Boks palete za skladištenje voća ovih su dana najtraženija roba u Potkozarju, zbog rekordnog roda krušaka i jabuka, koje voćari nemaju u čemu držati. – Hladnjača ima dovoljno, to nije problem, ali bez boks paleta nam to ne vrijedi. Voće se mora čuvati po propisu – kaže predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović. Strahuje da bi zbog ovog banalnog problema, ali i zbog manjka berača, trećina roda mogla ostati na granama i istrunuti, što bi bila milionska šteta.
U Potkozarju, koje ima najviše voćnjaka u RS, u toku je berba kruške, a uskoro dospijeva i jabuka. Tržište je obezbijeđeno, većina voća ide u izvoz, ali voćari kubure s paletama – velikim plastičnim „gajbama“ zapremine od 300 do 500 kilograma, kakve viđamo i u velikim tržnim centrima i na kvantaškim pijacama. Na tržištu ih ima, ali nisu jeftine, pa voćari razmišljaju čak i o kreditima da bi ih nabavili. – Nemamo ih dovoljno, jer prethodnih sezona je rod bio loš. Znam da je to dugoročna investicija, da paleta može potrajati i 30 godina i zadužio bih se za to, kad bih znao da će mi se bar dio vratiti kroz podsticaje. Veliko je to ulaganje, pogotovo za nas male voćare – kaže Dojčinović. Dodaje da su sa Ministarstvom poljoprivrede RS pregovarali da se podsticaj za palete u posljednji čas „ubaci“ u uredbu i tražili milion KM. Odbijeni su, jer je procijenjeno da je preče da se taj milion usmjeri proizvođačima pšenice, koji su na rubu opstanka. – Daj bože da dobijemo i ona obećana četiri miliona premija, kad prodamo voće, jer nas iskustvo uči da svake godine izleti nešto što je preče – kaže Dojčinović. Još je aktuelan i problem sa manjkom berača, mada se svakodnevno, pogotovo sa juga i istoka RS, javlja veliki broj nezaposlenih, koji su spremni da za dnevnicu od četrdesetak maraka beru voće u Potkozarju. Problem je, međutim, obezbijediti smještaj za te ljude, jer bi, kako kažu voćari, najbolje bilo da berači na imanjima ostanu do kraja berbe voća, dakle u naredna dva do tri mjeseca.

Nije kruška krompir

Najveći dio voća ubranog u Potkozarju biće uskladišteno u Gradišci, gdje ima velika hladnjača kapaciteta hiljadu vagona, a voćarima je na raspolaganju i nekoliko malih hladnjača, tako da, bez obzira na rekordan rod, o sladištenju ne moraju da brinu. – Ipak, džaba nam hladnjače, ako nemamo u šta spakovati voće. To je osjetljiva roba, ne možeš kruške bacati na gomilu kao krompir – kaže Dojčinović.

Pretplatite

se na naš newsletter