Dani jabuke u Goraždu

Dani jabuke u Goraždu

Privredno-kulturna manifestacija „Dani jabuke Goražde“ i ove godine okupiće oko 100 izlagača. Sajam će tradicionalno biti održan u drugoj sedmici oktobra, tačnije, od 11. do 13. oktobra.

Ove se godine obilježava svojevrsni jubilej, a organizatori bilježe veliko interesovanje. Očekuju oko 100 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije. Sajam će biti održan na površini od 1.500 metara kvadratnih.

Učesnici sajma su visokoškolske ustanove, zavodi, instituti. Pored izložbenog dijela i stručnih predavanja, poseban sadržaj je i Kviz znanja poljoprivrednih-tehničkih škola u kojem ove godine ima učešće pet država. Organizator sajma je Udruženje “Dani jabuke” Goražde čiji predsjednik Mirsad Hubanić kaže kako je značaj ovog dijela sajma prepoznala i Evropska unija.

– Evropska unija je stala uz nas preko svog ureda SVG u Užicu gdje smo aplicirali s kvizom znanja i možemo se pohvaliti da smo među 74 aplikacije zauzeli prvo mjesto sa 94,5 bodova. Na nama je da to opravdamo, jer to je jako bitan dio podsajamskih aktivnosti, uzimajući u obzir i brojnost djece i profesora- rekao je Hubanić. Sajam će se održati u Gradskoj dvorani “Mirsad Hurić”, a i ove godine bit će dodijeljena priznanja za kvalitet proizvoda.

Cilj sajma je vratiti Goraždu imidž voćarskog kraja. Prvi voćni rasadnik u BiH formiran je upravo u ovom gradu 1910. godine.

Pretplatite

se na naš newsletter