Počinju pripreme za zimsku proizvodnju

Počinju pripreme za zimsku proizvodnju
Počinju pripreme za zimsku proizvodnju

Na Domestica imanju privodi se kraju berba povrća iz ljetne sezone
Počinju pripreme za zimsku proizvodnju

Ljetna proizvodna sezona na Domestica imanju lagano se bliži kraju. Iako su od kalendarskog nastupa jeseni niske temperature, magla i česte kiše došli na svoje, u našim plastenicima i dalje ima zdravih organskih paprika, dok su ostale kulture završile vegetaciju. Dio preostalih paprika babura i rogi iskoristićemo za pripremu ukusnih jesenjih prerađevina, kao što su kisele paprike i ajvar, a drugi dio će završiti na trpezama naših vjernih kupaca.

Iako je ljetnoj proizvodnoj sezoni došao kraj, to ne znači i kraj naših aktivnosti na Domestica imanju. Naime, sada počinju pripreme za zimsku sezonu proizvodnje povrća.

Trenutno se iz plastenika iznose preostali dijelovi biljaka, koji se kompostiraju. Obavlja se đubrenje organskim đubrivima, kao i obrada zemljišta. Potraga za organskim sjemenima je u punom jeku.

Tokom oktobra mjeseca obaviće se direktna sjetva sjemena u zemljište, te sjetva sjemena za proizvodnju sadnica. U planu je da se tokom zimske sezone gaje zelena salata, crveni luk, bijeli luk, blitva, špinat, rotkvica, rukola i druge kulture.

Sjetva i sadnja će se izvoditi sukcesivno, kako bi povrće u momentu berbe bilo što duže dostupno. Na preostalom dijelu Domestica imanja trenutno se obavlja sjetva zobi, te pripreme za podizanje organskog voćnjaka.

Već naredne godine, Domestica imanje će obilovati „šarenilom“ biljnih vrsta, koje će svojim bogatstvom raznolikosti doprinijeti očuvanju životne sredine i zdravlja potrošača.

Pretplatite

se na naš newsletter