Poljoprivrednici nezadovoljni prinosima

Poljoprivrednici nezadovoljni prinosima
Poljoprivrednici nezadovoljni prinosima

Unsko-sanski kanton
Poljoprivrednici nezadovoljni prinosima

Autor: Dr sci. Smail TOROMANOVIĆ

Na području Unsko-sanskog kantona završena je žetva. Prosječni prinosi su daleko ispod očekivanih i kreću se kod pšenice oko 2t/ha, zobi 1,8 t/ha, ječma 2,2 t/ha, raži 2,3 t/ha te tritikalea oko 2,5 t/ha.

Nepovoljne vremenske prilike te pojava niza bolesti i štetočina uz neadekvatnu primjenu zaštitnih sredstava osnovni su uzroci ovako niskih prinosa žitarica. Kvalitet požnjevenih žitarica je, također, loš i uglavnom će se iste koristiti u stočnoj ishrani.

Otkupna cijena pšenice je od 0,25-0,27 KM/kg što nije zadovoljilo poljoprivredne proizvođače koji ističu da je njihova proizvodna cijena 0,31 KM/kg.

Isti slučaj je i kod proizvodnje maline gdje su prinosi niži u odnosu na očekivane za 40-50% tako da se na prostoru Unsko-sanskog kantona očekuje proizvodnja između 1200-1400 tona. Otkupna cijena maline kreće se od 1,50 KM za isplatu u gotovini do 1,80 KM/kg za sortu polka na odgođeno plaćanje sa čim malinari apsolutno nisu zadovoljni. Prinosi maline se kreću od 400-700 kg/dunum i značajno su niži u odnosu na prošlu godinu.

Otkupljivači sa prostora USK u ovom trenutku izvoze malinu kvalitete rolend po cijeni od 1,2-1,4 EUR/kg dok je izvozna cijena maline kvaliteta griz od 0,7-0,8 Eur/kg.

Na prostoru USK-a proizvođači maline imaju podsticaje od 0,45 KM/kg uz uslov da predaju registriranom otkupljivaču minimalno 1000 kg/dunum.

Udruženje proizvođača jagodičastog voća USK-a već je uputilo nadležnom Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za izmjenom navedene podsticajne mjere u smislu da uslov za dobivanje podsticaja bude 500 kg/dunum.

Sve gore navedeno, uz izraženi trend napuštanja seoskih domaćinstava osobito u ruralnim područjima, dovodi poljoprivrednu proizvodnju u jako teško stanje što zahtijeva hitnu reakciju nadležnih.

Pretplatite

se na naš newsletter