Kiša smanjuje kvalitet pšenice

Kiša smanjuje kvalitet pšenice
Kiša smanjuje kvalitet pšenice

Nepovoljne vremenske prilike zadale probleme ratarima
Kiša smanjuje kvalitet pšenice

Žetva strnih žita na području RS je pri kraju, a ukupan prinos biće poznat do kraja mjeseca dok se sumiraju podaci iz svih krajeva RS. Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, zbog nepovoljnih vremenskih prilika kvalitet pšenice će ove godine biti znano lošiji nego prošle godine.

Naime, iako je u prvom dijelu vegetacije strnih žita, sve do bokorenja situacija bila obećavajuća, vremenske prilike u drugom dijelu vegetacije nisu bile povoljne za usjeve, pa je prinos strnih žita ostao u prosjeku.

Primjera radi, kada je pšenica u pitanju, prosječan prinos ovogodišnjeg roda u prijedorskoj regiji je četiri do četiri i po tone po hektaru.

– U prijedorskoj regiji pšenicu otkupljuje samo mlin “Jelena” iz Draksenića, a otkupna cijena je od 0,25 do 0,27 KM za kilogram. Prema podacima koje smo dobili od otkupljivača, kvalitet pšenice je uglavnom loš, što će za rezultat imati da će ova žitarica biti najviše iskorištena za stočnu hranu – kazao je Danijel Egić, rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS. On je naglasio da zemlje u okruženju uvode praksu otkupa pšenice na osnovu kvaliteta, što znači da će proizvođači koji žele prodati žitarice u narednom periodu posebnu pažnju posvećivati i agrotehnici i izboru sorti.

Slično kao u prijedorskoj regiji je i u drugim dijelovima RS i BiH. U Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko Distrikta kazali su da su kiše uticale na umanjene prinose strnih žita. Većina brčanskih ratara iz tog razloga nisu zadovoljni ovogodišnjom žetvom, ali ni otkupnom cijenom. Navode da se za 100 kilograma pšenice, može kupiti tek 10 litara nafte.

Podsjećamo, na području RS je u ovoj godini pšenicom zasijano 47.000 hektara. Za podsticaje je prijavljeno 19.500 hektara pod pšenicom i 3.100 poljoprivrednih proizvođača, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Pretplatite

se na naš newsletter