IPA fondovi za poljoprivrednike

IPA fondovi za poljoprivrednike
IPA fondovi za poljoprivrednike

Ministar Šarović najavljuje da će poljoprivrednicima uskoro biti dostupno 90 miliona evra iz IPA fondova
Farmeri skeptični da će dobiti novac

Poljoprivrednici i institucije iz BiH koji ispune kriterijume, dobiće 90 miliona evra iz IPA fondova, najavio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

BiH je ostala bez novca za poljoprivredu i ruralni razvoj iz IPA 2 fondova u periodu od 2014. do 2017. godine, jer nije ispunila osnovni preduslov – usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja, što se desilo tek početkom ove godine. Ministar spoljne trgovine BiH kaže da su sredstva na raspolaganju naredne tri godine.

– Od toga, najveći dio koristi imaće neposredni proizvođači, što je novost u odnosu na neke ranije slučajeve i programiranja u nekim drugim oblastima- kaže Šarović.

Iz Direkcije za evropske integracije uvjeravaju da nijedan nivo bh. vlasti neće moći sam da upravlja parama iz EU namijenjenim poljoprivredi, nego će sve zavisiti od izbora Evropske komisije. Trećina novca je namijenjena za projekte u ovoj godini.

– S obzirom na to da je strategija ruralnog razvoja usvojena 2018. godine, sektor poljoprivrede je mogao biti uvršten u Državni program IPA 2018. U njemu je predviđena podrška u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, sigurnosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih standarda u vrijednosti 30 miliona evra – poručuju iz Direkcije za evropske integracije.

S druge strane poljoprivrednici su skeptični da će novac naći put do njih.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, smatra sa veliki dio tog novca treba da se usmjeri prema poljoprivrednim proizvođačima, njihovoj organizaciji, i proizvodnji.

– Ono što mi poljoprivrednici znamo jeste da će veliki dio novca otići institucijama BiH i da se veoma malo spominju poljoprivrednici – ističe on.

Za sredstva iz IPA fondova, moći će da se prijave svi poljoprivrednici iz BiH. Prve javne pozive će na jesen realizovati UNDP u okviru projekta “EU4Biznis”.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pretplatite

se na naš newsletter