Aktivnosti na Domestica imanju

Aktivnosti na Domestica imanju
Aktivnosti na Domestica imanju

Aktivnosti na Domestica imanju

U proteklih mjesec dana obavili smo brojne poslove na izgradnji i unapređenju našeg Domestica imanja, a imali smo vremena i da organizujemo zanimljive posjete i radionice. Jedna od, svakako, najzanimljivijih radionica bila je „Brankin čas organske poljoprivrede“, koju je održala profesorica Branka Lazić, doajen organske proizvodnje u Srbiji, ali i šire.

Radionica je privukla pažnju brojnih organskih proizvođača, ali i onih koji bi to željeli da postanu, pa je naše imanje bilo prepuno gostiju, koji su došli da nas obiđu i čuju predavanje profesorice Lazić.

Naša gošća je učesnike radionice upoznala sa osnovama organske proizvodnje, čarobnim bio baštama na otvorenom i u plastenicima, organskoj poljoprivredi i multifunkcionalnom razvoju, modelima ekonomskog osnaživanja žena i još brojnim drugim zanimljivim temama. Poruke koje je naša sagovornica tom prilikom uputila organskim proizvođačima, ali i onima koji planiraju da se time bave u budućnosti, moći ćete detaljno pročitati u intervjuu koji pripremamo za vas u narednom izdanju našeg magazina Agro PLANETA.

Osim ove radionice, organizovali smo i neke druge aktivnosti, a najviše vremena proveli smo na uređivanju našeg imanja, te zaštiti i berbi naših biljaka u plastenicima. Na našem imanju, ovisno o sezoni, raste desetak vrsta povrća, ljekovitog bilja i cvijeća.

Berba povrća iz ljetne sezone počela je prije desetak dana i trajaće naredna dva mjeseca. Da bi svo povrće bilo zdravo i svježe, tim naših stručnjaka svakodnevno obilazi plastenike, provjerava biljčice i brine o njihovoj zaštiti.

Naučili smo kako da malčiramo zemljište u plastenicima i ubacimo korisne insekte. Malčiranje smo obavili sa suhom slamom, tako što smo zemljište u plastenicima prekrili debelim slojem slame, koja ima funkciju sprečavanja rasta i razvoja korova. Slama, takođe, održava optimalnu vlažnosti zemljišta uz smanjenje isparavanja vode, hlađenju zemljišta i manju potrošnju vode pri navodnjavanju.

Upoznali smo se i sa korisnim insektima koje smo ubacili u plastenike kao biološku mjeru borbe protiv štetnih nametnika na gajenim kulturama. Mehanizam suzbijanja nametnika pomoću korisnih insekata funkcioniše na način da predatori smanjuju broj prisutnih nametnika putem direktne ishrane ili na druge načine.

Na zemljištu koje imamo pored naših plastenika obavili smo zaoravanje soje u cilju unošenja organske materije u tlo. Ona će putem transformacije organske materije obogatiti zemljište hranjivim materijama. Nakon zaoravanja soje, obavili smo i sjetvu repice u cilju suzbijanja preostalih korova.

Sve ovo smo učinili kako bismo pripremili zemljište za jesen kada planiramo na njemu da zasnujemo voćnjak i posadimo druge kulture.

I ovdje nije kraj naših aktivnosti, jer smo u međuvremenu počeli sa čišćenjem starog bunara u našem dvorištu, koji je godinama bio zatrpan i van funkcije. Želimo da bunar ponovo služi svrsi zbog koje je napravljen, a to je da na našem imanju bude svježe izvorske vode, kojom ćemo zalijevati naše biljčice.

Mnogo je još aktivnosti koje planiramo da napravimo, o čemu ćemo vas redovno obavještavati putem našeg e-biltena i društvenih mreža.

Ko je prof. dr Branka Lazić?
Tokom svog dugog i plodonosnog radnog i životnog vijeka dr Branka Lazić dala je nemjerljiv doprinos promovisanju i razvoju organske poljoprivrede u Srbiji, kao i u regionu i ostala i dan danas inspiracija agronomima, proizvođačima i amaterima-baštovanima. Njena neiscrpna energija i veliko stručno i naučno znanje decenijama utire put razvoju i afirmaciji organske proizvodnje.
Do sada je objavila i saopštila 303 naslova, od čega je jedini autor u 73 rada, te prvi autor u 188 radova. Objavila je i 12 knjiga, 12 studija, 19 projekata i koautor je prve jugoslovenske sorte crnog luka – kupusinski jabučar. Više o profesorici Lazić možete naći na linku.

Pretplatite

se na naš newsletter