Sajam šljive u Gradačcu

Sajam šljive u Gradačcu
Sajam šljive u Gradačcu

Sajam šljive u Gradačcu

Najstarija privredna manifestacija u BiH, Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive, održava se od 29. avgusta do 01. septembra u Gradačcu.

Na 45. Sajmu u Gradačcu nastupiće proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih prerađevina, bezalkoholnih i alkoholnih pića, alata i mehanizacije, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava, ambalaže za prehrambenu industriju, uzgajivači domaćih životinja te finansijske, naučne i prometne ustanove i organizacije.

Sajam u Gradačcu je mjesto bogate ponude i potražnje, mjesto i prilika za brojne i sadržajne poslovne kontakte, te mjesto promocija novih proizvoda i tehnologija, ali i prilika za susret proizvođača i prerađivača sa trgovcima i potrošačima, kao i neposrednih susreta građana sa naučnicima i finansijskim institucijama, te kontakte građana i vlasti.

Na ovogodišnjem sajmu, kao i ranijih godina, za kvalitet izložbenih proizvoda, dodijeliće se odgovarajuća priznanja.

Prema pisanim dokumentima i svjedočenjima direktnih aktera, ovaj sajam datira još iz 1969. godine. Naime, te godine rod šljive je bio nezapamćen. Proizvođači su se našli u situaciji vrlo otežanog plasmana, a prerađivački kapaciteti su bili premali. Sama po sebi nametnula se potreba da se ukaže na Gradačac i njegove potencijale vezane za šljivu.

Nakon opsežnih, ali rekordno brzo izvršenih priprema prvi “Dan šljive”, je održan 30. i 31. avgusta 1969. godine. Ono što je važnije od svega je činjenica da se od tog dana, pa sve do danas, održava nevjerovatno jaka veza između sajma i grada. Možda nigdje ne postoji tako ukorijenjen običaj da u dane kad traje ova manifestacija, cijeli Gradačac postaje dio manifestacije, uključujući svakog njegovog stanovnika.

Pretplatite

se na naš newsletter