Manifestacija „Prva kosa Grmeča“

Manifestacija „Prva kosa Grmeča“
Manifestacija „Prva kosa Grmeča“

Poziv na manifestaciju „Prva kosa Grmeča“

Otkos mira i tolerancije

Deseta jubilarna manifestacija „Prva kosa Grmeča“ održaće se 22. jula ove godine u Smoljani kod Bosanskog Petrovca. Ova manifestacija, koja će se održati pod motom „otkos mira i tolerancije“, počinje u devet sati ujutro i trajaće cijeli dan.

– U revijalnom dijelu manifestacije, koja nosi naziv „otkos mira i tolerancije“, želimo da pokažemo da Bosanski Petrovac zaista oslikava BiH u malom, gdje različitost predstavlja most zajedničkog puta ka Evropi kao partnera sa jakim identitetom, a mir, tolerancija i dijalog su jedini pravi način – poručuju organizatori ove manifestacije.

Dodaju da u takmičarskom dijelu očekuju najjaču konkurenciju, viteško i fer nadmetanje, iz kojeg će izaći najbolji kosac, čija je pobjeda rezultat fizičke spremnosti, tehnike i duha.

– Njegujući kosidbu, folklor – u načinu oblačenja, otimanjem običaja od zaborava, duhovno i kulturno uzdizanje naroda naših krajeva, ali i šire, vraćanje tradiciji, te promovisanje našeg bosanskopetrovačkog sela i seoskog turizma u cilju nam je promovisati jedan način života, satkan od entuzijazma, volje i borbe za opstanak krajiškog čovjeka na našim prostorima – poruka je organizatora ovog skupa – Mjesne zajednice Smoljana, Opštine Bosanski Petrovac, JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ i Udruženja građana „Ruralni razvoj“.

Ove godine organizatori žele napraviti rekapitulaciju posljednih deset godina organizovanja ove manifestacije, sa osvrtom na prvu kosidbu 2009. godine, da se pokaže kako entuzijazam i volja ljudi sa tih krajeva od lokalnog događaja mogu napraviti međunarodni, jer i ove godine očekuju dolazak i učešće kosaca iz Crne Gore i Srbije i ostalih susjednih država.

Oni koji nemaju kosu, a žele da učestvuju u revijalnom ili takmičarskom dijelu manifestacije, mogu se javiti organizatoru, koji će im obezbjediti kosu.

Pretplatite

se na naš newsletter