Voćari u problemu

Voćari u problemu
Voćari u problemu

Voćari u problemu

Šljiva na Majevici je bogato rodila. Umjesto da budu zadovoljni, voćari su u problemu. Šljivu ne mogu prodati ni za mizernu cijenu. Ranijih godina hiljade tona majevičke šljive izvozili su u Rusiju, Njemačku, Austriju. Ove godine šljiva je rodila i u Evropi i uvoz je zaustavljen.

Voćari se snalaze kako znaju i umiju da bar dio roda spase od propadanja.

Šljiva je stigla za berbu desetak dana ranije. Rane sorte bilo je malo i majevički voćari su uspjeli da prodaju, ali po nižoj cijeni nego prethodnih godina.

Međutim, sa ”čačankom ljepoticom”, situacija je kritična. Ranijih godina ovu stonu šljivu izvozili su u Evropu, a sada ne znaju šta će sa rodom. Prodaja ne ide.

-Imam oko 2.000 stabala ljepotice, koja je stigla za berbu ali nemaš kud da je prodaš, nemaš kome. Malo su bili krenuli jedan dan i stali su. Šljiva leži po zemlji- priča Cviko Јovanović iz Puškovca.

Otkupa nema jer nema izvoza, domaće tržište ne može potrošiti sav rod, a za berbu stižu i druge sorte. Voćari ne pitaju za cijenu, važno je da ne propada. Snalaze se na različite načine.

-Vozimo na kvantašku pijacu u Bijeljinu, svaki dan , nekad se proda nekada se ne proda, a cijena je 30 feninga po kg , ili 3 marke po gajbi, zavisi- navodi Ilija Јovanović iz Puškovca.

Risto Marjanović, iz istog sela, kaže da je prinuđen da stavlja u rakiju, a i očekuje da će prodati nešto u vrećama. Dio roda će sušiti, dio će u kace za rakiju, ali sve to je malo za rod koji imaju.

-Propašće milioni tona, ne samo ova šljiva koja se sada bere, i sve sljedeće sorte će da propadnu. Sada zri jedna za drugom, nismo nikada doživjeli da beremo tri sorte odjednom- priča Dragoljub Јovanović iz Tutnjevca.

-Iako je šljiva odličnog kvaliteta, tek po neki kamion ode u izvoz i to dugogodišnjim kupcima- kaže Dragoljub Јovanović.

Ranijih godina izvozio je hiljade tona šljive. Ove godine, kaže, šljiva je stigla i u Evropi, i dok imaju svoju, oni ne uvoze, čuvaju domaću proizvodnju.

Izvor: RTRS

Pretplatite

se na naš newsletter