Ističe rok za podsticaje

Ističe rok za podsticaje
Ističe rok za podsticaje

Poziv farmerima za podnošenje zahtjeva za podsticajna sredstva
Ističe rok za prijavu

Podsjećamo farmere da 30. juna ističe rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na premiju za proizvodnju merkantilne soje, selekcionisanih matica, plasteničku proizvodnju rasada povrća, proizvodnju sadnica, ali i za razvoj poslovnih aktivnosti, zaštitu i razvoj lovstva i slične aktivnosti. U nastavku teksta vam donosimo detalje ko tačno ima pravo na premiju.

Naime, kako je navedeno u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, pravo na premiju za proizvodnju selekcionisanih matica imaju korisnici podsticaja koji su upisani u evidenciju pčelara i pčelinjaka u RS, a koji su Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podnijeli zahtjev za registraciju reprocentra u skladu sa Pravilnikom o nivou i obliku selekcijskih metoda u proizvodnji pčela matica. Pravo na premiju ostvaruju na osnovu zahtjeva, koji podnose Agenciji za agrarna plaćanja.

Pravo na premiju za plasteničku proizvodnju rasada povrća proizvedenog u kontejnerima i čašicama od hibridnog sjemena – F1 generacije imaju pravna lica i preduzetnici koji su upisani u Fitoregistar i čija se proizvodnja prati na osnovu propisa koji regulišu oblast proizvodnje, dorade i prometa sjemena i sadnog materijala.

Pravo na premiju za proizvedeni i prodati rasad povrća ostvaruje se na osnovu zahtjeva proizvođača, koji se podnosi Agenciji za agrarna plaćanja.

Pravo na premiju za proizvedene, deklarisane i prodate sadnice imaju pravna lica i preduzetnici koji su upisani u Fitoregistar i čija se proizvodnja prati na osnovu propisa koji uređuju oblast proizvodnje i prometa sadnog materijala za sljedeće kulture:

1) sadnice jabučastog, koštičavog i jezgrastog voća,

2) sadnice jagodastog voća (maline, kupine i jagode),

3) sadnice loznih kalemova.

Pravo na premiju za proizvedene, deklarisane i prodate sadnice ljekovitog i aromatičnog bilja imaju pravna lica i preduzetnici čija proizvodnja se prati na osnovu propisa kojima se uređuje oblast proizvodnje i prometa sjemena poljoprivrednog bilja.

Pravo na podsticajna sredstva za proizvodnju merkantilne soje u 2018. godini imaju korisnici podsticaja koji su izvršili sjetvu merkantilne soje u 2018. godini, a koji su podnijeli zahtjev i prijavili merkantilnu soju kao način korišćenja poljoprivrednog zemljišta u Registar poljoprivrednih gazdinstava u ovoj godini.

Pravo na podsticajna sredstva za razvoj poslovnih aktivnosti imaju registrovani poljoprivredni klasteri i poljoprivredne zadruge i udruženja žena u ruralnom području za izgradnju, adaptaciju i uređenje poslovnih objekata, nabavku osnovnih, obrtnih sredstava i opreme koji podnesu zahtjev Agenciji za agrarna plaćanja.

Pravo na podsticajna sredstva za unapređivanje znanja i vještina u ruralnim područjima ostvaruje se kroz podršku:

1) za organizovanje sajmova u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja,

2) stočarskim izložbama organizovanim po programu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi,

3) medijskim aktivnostima (za medijske kuće koje imaju sklopljen ugovor o saradnji sa Ministarstvom),

4) savjetovanjima i seminarima u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i veterinarstva, za poljoprivredne fakultete, Komoru inženjera poljoprivrede Republike Srpske i Veterinarsku komoru Republike Srpske,

5) izradi stručne literature u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja (za organizacije i pojedince koji imaju sklopljen ugovor o saradnji sa Ministarstvom).

Pravo na podsticajna sredstva za unapređivanje, zaštitu i razvoj lovstva imaju lovačka udruženja u Republici za:

1) nabavku lovno-tehničkih objekata: čeke i zasjede,

2) nabavku lovno-uzgojnih objekata: hranilice,

3) nabavku zaštitnih sredstava: električne i mehaničke ograde, sredstva za video-nadzor, plašilice i druga odbijajuća sredstva,

4) projekte unosa divljači u lovište.

Pravo na podsticajna sredstva za posebnu brigu i zaštitu imaju organizacije u stočarstvu koje su dio evropskog kulturnog nasljeđa i posjeduju genetički resurs kao dobro od opšteg interesa u svojini RS.

Zahtjev za ostvarivanje prava za podsticajna sredstva u svim nabrojanim slučajevima podnosi se najkasnije do 30. juna tekuće godine. Ukoliko vam treba pomoć u ispunjavanju zahtjeva možete se obratiti Centru za ekonomski i ruralni razvoj za pomoć.

Više detalja o tome šta vam tačno treba za ostvarivanje prava na premiju i kome podnosite zahtjev pročitajte OVDJE

Pretplatite

se na naš newsletter