Završena obuka iz pčelarstva

Završena obuka iz pčelarstva
Završena obuka iz pčelarstva

Uspješno završena obuka iz pčelarstva
Diplome za 60 učesnica iz cijele BiH
Škola je realizovana u proteklih 12 mjeseci, a pored edukacije učesnicama je donirana i pčelarska oprema u vrijednosti od 37.000 KM

U organizaciji USAID/Sweden FARMA II projekta, 60 žena iz ruralnih područja opština Laktaši, Gradiška, Teslić, Kotor Varoš, Sanski Most i Ključ, uspješno je završilo školu pčelarstva. Škola je realizovana u proteklih 12 mjeseci, a pored edukacije učesnicama je donirana i pčelarska oprema u vrijednosti od 37.000 KM. Narednih godinu dana sve učesnice će biti podržane kroz individualno mentorstvo na vlastitim novozasnovanim pčelinjacima.

Ovu aktivnost pod nazivom “Podrška stvaranju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima kroz pčelarstvo i proizvodnju ljekovitog bilja” implementirao je Centar za ekonomski i ruralni razvoj. Uprkos teškim klimatskim uslovima, žene su ove godine već proizvele prve količine meda, te se očekuje da će kroz pčelarstvo popraviti svoj kućni budžet i nastaviti sa širenjem proizvodnje.

Svečana dodjela certifkata za sve polaznice škole održana je u Centru za ekonomski i ruralni razvoj u Krnetama, opština Laktaši.

-Možda najvažnija stvar je da podržimo žene i žensko preduzetništvo kroz ovu školu pčelarstva. Biti žena na ruralnoim području nije uvijek lako, a na ovaj način nastojimo da im olakšamo-, istakla je Marie Bergstorm, direktor za razvojnu saradnju pri ambasadi Švedske u BiH. Na ovaj način, kako je naglasila, njena zemlja želi da pomogne BiH na njenom putu ka članstvu u EU.

Da je riječ o znajčajnom projektu za žene potvrdio je i Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

-Mislim da će ovo doprinijeti da žene koje su uključene u projekat u sklopu svojih domaćinstava poprave svoje finansijsko stanje i nauče da se bave dodatnim stvarima, u ovom slučaju pčelarstvom i sakupljanjem ljekovitog bilja-, rekao je Karapetrović.

A same učesnice ne štede na riječima hvale za ovaj projekat. Alma Zukić iz Sanskog Mosta ističe da su oduševljenje ovom aktivnošću.

-Krenuli smo od nule, a godinu dana smo provele u kvalitetnom radu i stekli nova iskustva i prijateljstva. Ovo iskustvo je veoma bitno za mene i cijelu ekipu, već imamo planove za ozbiljan rad i nadamo se uspjesima-, rekla je Alma.

Njena kolegica Bosa Mikanović takođe ističe da je saradnja bila odlična, predavanja izuzetna a profesori na nivou zadatka.

-Dosta smo naučili i nadam se da ćemo se ubuduće time baviti. Ova godina, istina, nije bila baš toliko medonosna, ali ovo je tek početak i vjerujem da će ubuduće biti sve bolje i bolje-, kazala je Bosa.

Direktor CERD-a Miodrag Matavulj rekao je da je cilj ovog projekta da se žene obuče, ali i da im se pomogne da pokrenu svoj biznis.

-Veoma smo zadovoljni što su donatori prepoznali potrebu da se pomogne ruralnim ženama kako bi zauzele mjesto koje im pripada u ruralnom domaćinstvu i poljoprivredi, a nadamo se da će saradnja biti nastavljena. Ispred CERD-a pozivamo sve žene poljoprivredne proizvođače da nam se jave za saradnju, kako bi zajedno razvijali poljoprivredu i uticali na njen održiv razvoj-, poručio je Miodrag Matavulj.

Pretplatite

se na naš newsletter