Podrška udruživanju

Podrška udruživanju
Podrška udruživanju

Podrška udruživanju poljoprivrednika

Dvije grupe proizvođača jagodičastog voća iz opština Prnjavor i Šipovo prošli su zahvaljujući USAID/Sweden FARMA II projektu kroz ciklus obuka za formiranje poslovnih asocijacija u agro-biznisu.

Proizvođači iz pomenutih opština, učestvovali su na dva treninga pod nazivom “Zadruge, udruženja i drugi oblici poslovnog uvezivanja u agro-biznisu” i “Strateško planiranje poslovnih asocijacija”.

Tokom treninga, sveobuhvatno su predstavljeni načini organizovanja i funkcionisanja najčešćih oblika ruralnih asocijacija, a prikazani su i (ne)uspješni primjeri udruženog djelovanja poljoprivrednih proizvođača u BiH i regionu. Takođe, proizvođači su uzeli aktivno učešće u osmišljavanju ciljeva i budućih akcija koje će se sprovesti kroz udruženo djelovanje ovih grupa.

Pomenutim grupama su pružene i informacije o koracima i obavezama prilikom registracije zadruga, udruženja i preduzeća, kao i o potencijalnim rizicima u njihovom budućem poslovanju.

Obje grupe su izrazile interes da zajednički djeluju, pa se s tim u vezi očekuju konkretnije poslovne aktivnosti udruženih grupa.

Putem AgMENTOR sistema podrške nastaviće se praćenje i podrška, a u narednom periodu očekuju se slične inicijative podrške i drugim proizvođačima iz sjeverozapadnog dijela Bosne i Hercegovine. Ovu aktivnost implementira Centar za ekonomski i ruralni razvoj – CERD.

Pretplatite

se na naš newsletter