Crteži ih doveli na selo

Crteži ih doveli na selo
Crteži ih doveli na selo

Organizovan izlet za mališane iz vrtića “Cvrčak i mrav”

Crteži ih doveli na selo
Djeca su posjetila voćnjak, plastenik, farmu krava, siranu, i na kraju, naš Centar. U igri, smijehu i zabavi prošao je ljetni dan, a ponešto se i naučilo

Vesela dječija graja oživjela je opet staru školu u Krnetama. Barem na jedan dan. U nekadašnjim učionicama odjeknuo je bat dječijih koraka, priča i smijeh, a dvorište su ispunili zvuci igre. U objektu stare škole koji je danas obnovljen i u kojem se smjestio naš Centar za ekonomski i ruralni razvoj ponovo je održan čas, i to za mališane iz dječijeg vrtića „Cvrčak i mrav“ iz Banjaluke. Tridesetak djece na jednodnevnom izletu, uživalo je u bogatom sadržaju: posjetili su voćnjak i počastili se jabukama, naučili su kako se pravi sir trapist u čiji su se dobar okus uvjerili na licu mjesta i na kraju su svi zajedno posadili biljku ispred našeg Centra. I svi su se složili u jednom: škola u prirodi prava je uživancija!

Selo bolje od grada

Izlet za vrtić „Cvrčak i Mrav“ organizovan je u kao nagrada za najljepše dječije crteže urađene u sklopu manifestacije „Hranimo zdravo našu djecu“ koju je realizovalo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS u saradnji sa našim magazinom „Agro Planeta“. U sklopu izleta, djeca su posjetila voćnjak Milana Koščice u Kukuljima, u kojem im je domaćin pokazao kako rastu i nastaju jabuke, a obišli su i plastenik. U debelom hladu Milanovog voćnjaka, mališani su se osvježili slatkim plodovima, a potom su nastavili do Aleksandrovca i Zemljoradničke zadruge Livač. Posjeta farmi krava i sirani na većinu djece ostavila je najjači utisak, jer su tu vidjeli proces nastajanja sira. Utiske su sabrali uz užinu u Livaču, pa su ih uglas prepričavali kada su doputovali do našeg centra u selu Krnete. Vreli ljetni dan nije im smetao, pa su na naša pitanja spremno i veselo odgovarali, a kako se čini, selo im se svidjelo više od grada.
-Meni je ovaj dan super! Volim da se družim sa svojim drugarima, a probala sam i jabuke i sir-, oduševljeno priča osmogodišnja Isidora koja u vrtić ide u produženi boravak. Poseban utisak na nju je ostavila posjeta sirani:
-Vidjeli smo svašta! I bikove i krave i malo tele, a jako zanimljivo mi je bilo gledati kako se pravi sir. Sve je bilo super i ja bih voljela da svi ljudi žive na selu!- Njeno oduševljenje dijeli i njen drugar Ivan. Proces pravljenja trapista i njemu je bio posebno interesantan, a igra s drugarima u prirodi je uvijek dobro došla. Stidljivo nam otkriva da je ipak malo
umoran od uzbudljivog dana, što ga nije spriječilo da spremno skoči na poziv da se pridruži ostalima u sadnji biljke koju su domaćini pripremili za najmlađe goste.

Korisno i zabavno

Dok jedni sade ukrasni grm koji će krasiti naše dvorište, drugi svoje impresije prenose u bojama na papir. Ima i onih koji su iskoristili priliku da zaigraju fudbal.
-Djeca ovdje uživaju. Sve im je jako zanimljivo i novo. Nemamo ovakvih aktivnosti, a bitno je da djeca upoznaju važnost zdravog života i zdrave ishrane. Oni do danas, na primjer, nisu vidjeli plastenik, tako da je njima ovo sve i korisno i zabavno-, objašnjava Tamara učiteljica i pedagog iz vrtića „Cvrčak i mrav“.
Da su ovakve aktivnosti jako bitne, smatra i stručni savjetnik iz Minsitarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, Milovan Ćućić. -Od kada djeca krenu u vrtić jedna od najbitnijih stvari je da se povežu sa prirodom, da saznaju odakle hrana dolazi i kako životinje žive. Mi želimo da imamo što više ovakvih aktivnosti kroz naše projekte i kroz savjetodavni rad-, priča Ćućić. A, dok mi razgovaramo, biljka je već posađena, u fudbalu je ispucano nekoliko golova i vrijeme je za ručak, a potom i povratak u Banjaluku.
Iako je ovom lijepom druženju došao kraj, sigurno je da ćemo u budućnosti organizovati slične aktivnosti u našem, jer nam je cilj da djeci iz grada pokažemo ljepote i važnost sela u proizvodnji hrane i očuvanju tradicionalnih vrijednosti i prirodnog bogatstva.

Pretplatite

se na naš newsletter