Zlatni odbojkaš Vanja Grbić posvećen poribljavanju Drine

Simbol koji ne smije da umre

Grbić ima dvije ljubavi: odbojku i ribolov. Zahvaljujući prvoj okitio se zlatnom medaljom, a druga ga je učinila glavnim pokretačem projekta poribljavanja rijeke Drine

Piše: Andrijana Pisarević

Mnogi ne znaju da je ljubav prema prirodi navela Vladimira Vanju Grbiću, zlatnog srpskog odbojkaša, da postane jedan od glavnih pokretača projekta vještačkog mrijesta najvrednije i ugrožene riblje vrste mladice i poribljavanja rijeke Drine. Naime, ovaj proslavljeni odbojkaš ujedno je i strastveni ribolovac i veliki zaljubljenik u ekologiju i prirodu.

Ogroman kapacitet

Vanja u razgovoru za „Agro Planetu“ ističe da je projekat poribljavanja započet prije pet godina i do danas je dao izuzetne rezultate. Već sada se izlovljava riba koju su tada ubacili u Drinu.

-U Drinu smo do danas ubacili 45.000 komada ribe uzgojene u vještačkim uslovima. Danas ih ljudi love, a lako se može vidjeti da je rijeka obogaćena. Kada bismo sproveli sve što smo naumili, za pet godina Drina bi bila kao u periodu 1993. godine, prije prvog trovanja ribe – kaže Grbić.

Projekat je privremeno obustavljen, ali on se nada da će se nastaviti sa jednakim uspjehom. Ističe da rijeka Drina ima ogroman kapacitet za uzgoj ribe koji bi koristio kako BiH, tako i Srbiji, i da bi svima trebao biti prioritet vraćanje starog sjaja ovoj evropskoj ljepotici. Naglašava da je poribljavanje neophodno svim rijekama, ne samo Drini, i da se tu kriju veliki potencijali za lov, turizam i još veći profit.

– Mnoge države su na vrijeme shvatile kolika je vrijednost njihovih voda i ribe, kao i kako da iskoriste njihove potencijale. Slovencima se svake godine slije i do dva odsto u budžet od ribolovnog turizma, a oni su daleko iza naših kapaciteta – kaže Vanja.

„Čekaćemo svoj trenutak“

Objašnjava da je za nastavak projekta organizovan koordinacioni odbor koji bi imao prekograničnu saradnju, a plan je da se preko fondova dobije po 300.000 evra za Foču i Bajinu Baštu za reaktivaciju konzerviranog ribnjaka za gornji i srednji tok Drine.

-To bi otvorilo novih 15 radnih mjesta u Foči, a pojačalo broj radnika u Perućcu – ističe Grbić.

Objašnjava da se trenutno ribnjaci koriste za uzgoj ribe za ishranu, privremeni smještaj uvezenih količina te čuvanje tovljenog šarana. To je daleko od onoga što je suštinska priroda ribnjaka.

-Ovaj projekat bi pomogao da se riba regeneriše. Nažalost, trenutno tapkamo u mjestu, iako možemo svake godine imati na hiljade ruskih turista koji bi nam dolazili u ribolov. Ipak, čekaćemo svoj trenutak, jer je Drina simbol koji ne smije da umre. Ne samo Drina, nego i sve ostale rijeke, pošto smo mi čudaci koji ne shvataju šta imaju – zaključuje Grbić.